Ø Επιδιώκουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ στον Κλάδο μας απέναντι στα κοινά προβλήματα.

Ø Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την εξόντωση του Εκπαιδευτικού.

Ø Αποζητούμε την απαλλαγή του κλάδου από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι δέσμιες κομματικών συμφερόντων προκειμένου να αλλάξει πλεύση το συνδικαλιστικό κίνημα, να πράττει και να φέρεται αδέσμευτα και αγωνιστικά ενάντια στις μεθοδεύσεις των κυβερνητικών επιλογών.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Φόροι... Φόροι... Φόροι...



Φόροι,  Τουρκοκρατία  και Τρόικα




Διδάσκοντας το κεφάλαιο 2 σελ. 33 της ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης  του δημοτικού σχολείου «Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων» δεν γινόταν να μην κάνω τις παρακάτω αντιστοιχίσεις με τη σημερινή φορολογία των σύγχρονων ελεύθερων Ελλήνων στο νέο Ελληνικό κράτος.

 Στο συγκεκριμένο βιβλίο (σελ.33) αναφέρεται «οι χριστιανοί  επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους μουσουλμάνους, πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήσης της γης (έγγειος) αλλά και την αγροτική παραγωγή(δεκάτη). Εκτός από τους τακτικούς φόρους υπήρχαν και οι έκτακτοι καθώς και οι αγγαρείες».

Για όσους δε γνωρίζουν ο κεφαλικός φόρος έμεινε στην ιστορία ως χαράτσι. Οι «άπιστοι» ραγιάδες έπρεπε να τον καταβάλουν για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή και στη διαμονή στα όρια της επικράτειας του Ισλάμ (εξαιρούνταν ανάπηροι, παιδιά, γυναίκες, κληρικοί, ακτήμονες). Ο  έγγειος φόρος που αφορούσε  τη χρήση της γης, καταβαλλόταν ως απόδειξη ότι η γη που κατείχαν δεν ανήκε σε αυτούς αλλά στον Αλλάχ και κατά συνέπεια στον εκπρόσωπό του, το Σουλτάνο. Για το φόρο στην κατοικία (εστίας) και στην παραγωγή θεωρώ πως δε χρειάζεται καμία επεξήγηση όπως επίσης και για τους διάφορους άλλους έκτατους φόρους (όπως π.χ. φόρος καμινάδας). Αγγαρείες ονόμαζαν οι Τούρκοι π.χ. την υποχρεωτική, άμισθη βέβαια, συμμετοχή στη διάφορα δημόσια έργα κ.α.

2014. Ο ΕΝΦΙΑ, φόρος ακίνητης περιουσίας  (χαράτσι τον ονόμασε ο λαός) μήπως σας θυμίζει κάτι; Βέβαια οι δικαιολογίες σήμερα είναι άλλες! Το τεκμήριο διαβίωσης άγαμος 3000€ και έγγαμος 5000€ στη φορολογική δήλωση, επειδή ζεις και αναπνέεις στην πατρίδα σας θυμίζει τίποτε; Εντάξει θα μου πείτε ο φόρος στην αγροτική παραγωγή αντιστοιχεί με το σημερινό φόρο εισοδήματος. Οι έκτακτοι φόροι με την σημερινή έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και άλλους έκτακτους φόρους που φαίνεται ότι έγιναν μόνιμοι!! Τι μας έμεινε; Οι αγγαρείες!!! Αλλά εδώ που έφτασε η πραγματική αγοραστική αξία των κουτσουρεμένων μισθών, όσων εργάζονται ακόμη, σε λίγο η εργασία θα μοιάζει με αγγαρεία. Και μετά σου λένε ότι το Δ.Ν.Τ. και η κυβέρνηση εφαρμόζουν σύγχρονες οικονομικές πολιτικές με δίκαιους φόρους!!!

Θεοδωρακόπουλος Δημήτρης, 
Δάσκαλος Π.Ε. Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου